Saavutettavuusseloste Hankehaavi-palvelusta, joka on tutkimushankekuvausten verkkohakemisto luonnonvara-alalta

Hankehaavi on luonnonvara-alan tutkimushankekuvausten verkkohakemisto, joka on toteutettu vuonna 2008 maa- ja metsätalousministeriön tieto- ja tutkimustoimialan tilauksesta. Palvelua ylläpitää maa- ja metsätalousministeriölle palveluntarjoajana MI Tietorakenteet Oy omalla palvelimellaan osoitteessa https://www.mitietorakenteet.fi/hankehaavi/index.php. Hankehaavissa on tällä hetkellä yli 10 400 tutkimushankekuvausta. Tässä selosteessa kerrotaan, mitä puutteita yllä mainitusta linkistä avautuvan Hankehaavi-palvelun saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta palvelun saavutettavuudesta.

Tämä sivu on päivitetty 13.1.2021.

Palvelun yleinen kuvaus

Hankehaavi kokoaa tutkimushankekuvauksia usealta suomalaiselta tutkimusorganisaatiolta ja tarjoaa mahdollisuuden tehdä niistä samanaikaisia hakuja. Hankekuvauksia voi hakea vapaatekstihaulla, organisaatioihin tai asiasanoihin kohdistettavalla haulla tai hankelistoja voi selata asiasanahakemiston ja ajankohtaisten teemojen aihehakemiston avulla. Käyttäjä voi kirjoittaa hakusanoja kenttiin tai rastittaa annettuja vaihtoehtoja, painaa painikkeita ja klikata linkkejä. Hakutuloksina tarjotaan hankeotsikoiden listoja. Otsikoista on suorat linkit kunkin tutkimusorganisaation omassa sivustossa avautuvaan hankekuvaukseen. Hakemiston sisällössä on sekä suomenkielistä että englanninkielistä sisältöä eikä sivuston kielimäärityksellä siten voida taata käännöstyökalujen toimivuutta.

Saavutettavuuden tila, puutteet ja niistä ilmoittaminen

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio. Saamamme palautteen mukaan Hankehaavi-palvelussa näppäimistönavigointi toimii sivustolla erinomaisesti. Kaikilla interaktiivisilla elementeillä on aktiivisen elementin reunukset ja niihin pääsee näppäimistöllä käsiksi. Hankehaavi-palvelu täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain eikä se ole vielä kaikilta osin vaatimusten mukainen. Havaittuja poikkeamia ovat:

  • Sivuston html-juurielementin lang-attribuutti ilmoittaa kieleksi fi (suomi), mutta sivustolla on myös englanninkielistä tekstiä. Tähän on syynä se että sivuston sisältö kerätään tiedontuottajilta, jotka antavat sekä suomenkielistä että englanninkielistä aineistoa eikä Hankehaavi muokkaa näitä aineistoja.
  • Sivustolla on logoja ja kuvia, joilla ei ole tekstivastineita.
  • Sivustolla on käytetty paljon .gif muotoisia kuvia.
  • Haku-sivun lomakekenttien nimiöitä ei ole toteutettu standardin mukaisella tavalla.
  • Sivustolla on tekstielementtejä, joiden kontrastisuhde taustaväriin ei ole riittävä. Matalan kontrastisuhteen tekstielementtejä ovat vihreät linkit ja painikkeet, oranssit linkit, siniset painikkeet, harmaat painikkeet ja hakutulostaulukon otsikkotaso.
  • Haku-sivulla sivupalkki on työpöytätilan käyttöliittymässä ennen hakutuloksia, joten olisi loogista, että se tulisi myös navigaatiojärjestyksessä ensin. Nyt hakutulokset tulevat ensin.

Jos kohtaat Hankehaavi-palvelun saavutettavuudessa ongelmia, ilmoita niistä ensin meille eli sivuston ylläpitäjälle. Otamme mielellämme vastaan myös muita huomioita ja parannusehdotuksia sivuston saavutettavuuteen liittyen. Voit lähettää palautteesi sähköpostilla info@mitietorakenteet.fi .

Saavutettavuuden valvonta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos et ole tyytyväinen meiltä saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
Saavutettavuusvaatimukset-verkkopalvelu
https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi/
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero (vaihde) 0295 016 000